Haarverlies

Haarverlies

De vorm van haarverlies die in de Aureus Kliniek behandeld kan worden, zowel bij mannen als bij vrouwen, heet Alopecia Androgenetica.

Bij mannen kan de haaruitval (strikt genomen valt het haar niet uit) al rond het twintigste levensjaar beginnen. Eerst ontstaan de bekende inhammen op de haargrens op het voorhoofd (Geheimratsecken) en wordt het haar op het kruintje dunner. Later schuift de voorste haargrens naar achteren en verdunt de beharing bovenop steeds verder. Velen worden helemaal kaal, behalve dat er altijd een ring van haar achterblijft aan de onderste haargrenzen van de zijkanten en de achterkant van het hoofd (omdat de haarfollikels hier onafhankelijk zijn van androgenen (mannelijk hormoon).

Bij vrouwen bestaan er twee pieken in de begin leeftijd van Alopecia Androgenetica (of eigenlijk haarverlies volgens vrouwelijk patroon: HVP): tussen de 20-30 en tussen de 40-50 jaar. De meeste vrouwen ervaren een geleidelijke verdunning van het hoofdhaar. In het begin wordt vooral voorop de hoofdhuid steeds zichtbaarder en in de loop van de tijd breidt het kalende gedeelte zich uit over de hele bovenkant van het hoofd. Net als bij mannen blijven de zijkanten en het achterhoofd dichter behaard. Typisch voor HVP is dat de voorste haargrens meestal gespaard blijft.
Lees Verder

Overbeharing

Overbeharing

De termen hirsutisme en hypertrichose (vertaling: overmatige haargroei) verwijzen beide naar een toestand die gepaard gaat met overbeharing. Deze termen worden daarom vaak willekeurig door elkaar gebruikt. Dat is echter niet terecht.

Lees Verder