Hyperhidrose

Wat is hyperhidrose?

Mensen met hyperhidrosis produceren meer zweet dan nodig is. Dit betekent dat de handpalmen, voetzolen, gelaat of oksels continu vochtig kunnen zijn. Dit kan leiiden tot gevoelens van schaamte en ongemak, op het werk of in gezelschap. Daardoor kan het moeilijk worden normale dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Het klopt overigens niet dat hyperhidrosis lichaamsgeur veroorzaakt: de geur die mensen aan zweet toeschrijven wordt veroorzaakt door bacterieën op de huid als het zweet te lang op de huid blijft.

Vormen van hyperhidrose

Er bestaan twee vormen van hyperhidrosis.

  • De meest voorkomende is gelokaliseerde hyperhidrosis. Bij 30-40% van de patienten betreft dit de oksels. Andere plaatsen zijn de handpalmen en voetzolen. Het gezicht kan ook aangedaan zij, maar dat gebeurt minder vaak. De oorzaak van gelokaliseerde hyperhidrosis is meestal onbekend. Een aantal neurologische ziektes kunnen ermee gerelateerd zijn. De meeste patienten zijn kerngezond.
  • Gegeneraliseerde hyperhidrosis treft het hele lichaam. Het komt minder vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door een ziekte zoals hyperthyreoidie, infectie of suikerziekte. Als de ziekte behandeld wordt houdt het overmatig zweten meestal op.

 

Wat kun je doen tegen hyperhidrose?

Tijdens een consult in de Aureus kliniek willen we een beeld vormen van het probleem. De arts zal u vragen op welke momenten u zweet en waarom dit problemen geeft. Ook zal de arts vragen naar uw verwachtingen van de behandeling.

Tijdens het consult zal de arts onderzoeken of er een bijzondere oorzaak is voor het overmatige zweten.

Overmatig zweten kan zeer vervelend zijn en een grote impact hebben op iemands sociale leven. Zo voelen sommige mensen zich genoodzaakt om meerdere keren per dag hun t-shirt te wisselen vanwege lelijke zweetplekken onder de oksel (en eventuele nare geurtjes). Overmatig zweten (bijvoorbeeld onder de oksels, maar ook onder voeten en in de handpalmen) kan goed worden behandeld met Botuline Toxine Type A.

CONSULT INPLANNEN

Botuline Toxine behandeling tegen zweten

Voor de injecties met botuline toxine zal een jodium zetmeel test plaatsvinden. Daarmee wordt gemakkelijk de plaats van overmatig transpireren opgespoord.

Om het zweten te verminderen zal de arts Botuline Toxine Type A (Azzalure) inspuiten onder de oksels, onder de voeten, of in handpalmen. Botuline Toxine Type A wordt gemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Het zorgt ervoor dat de zenuw geen signaal af kan geven naar de zweetklier. Daardoor ga je minder zweten.

De arts zal meerdere injecties geven. Op die manier worden verschillende zweetkliertjes uitgeschakeld en wordt een goed resultaat verkregen. Het is een korte behandeling die ongeveer 10 minuten duurt. De injecties kunnen wat vervelend en pijnlijk zijn, maar een verdoving is niet nodig.

Herstel na de Botuline Toxine behandeling
Er is geen herstelperiode na de behandeling, u kunt meteen naar huis. U kunt ook direct weer aan het werk gaan.

Risico’s en complicaties?
Botuline Toxine Type A injecties geven over het algemeen weinig bijwerkingen. De complicaties die het meest voorkomen zijn pijn, blauwe plekken, irritatie of zwelling op de injectieplaats. Deze bijwerkingen zijn onschuldig en verdwijnen snel.

 

Resultaat behandeling

Twee weken na de injecties werkt de Botuline Toxine Type A volledig. Dan is het resultaat dus voelbaar en zichtbaar.

Na de behandeling wordt het zweten tot ongeveer 95% minder op de geïnjecteerde plekken. Als het niet goed genoeg werkt dan kan de arts besluiten om opnieuw wat Botuline Toxine Type A in te spuiten.

Het effect van de behandeling houdt ongeveer 6 tot 12 maanden aan. Daarna zijn nieuwe injecties nodig. Mochten de injecties uiteindelijk niet werken, dan kunnen de zweetklieren operatief worden uitgeschakeld.

AFSPRAAK MAKEN