Botuline toxine behandeling

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Er wordt ook wel gesproken over lijntjes, plooien, vouwen en groeven. De gezichtshuid krijgt in de loop van de jaren meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht.
AFSPRAAK MAKEN

Dynamische rimpels

Dynamische rimpels worden veroorzaakt door repeterende samentrekking van bepaalde spieren. Deze rimpels zijn aanvankelijk alleen zichtbaar tijdes mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpes, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnjes. Deze rimpels zijn goed te behandelen met botulinetoxine.

Uiteindelijk worden de dynamische rimpels statisch, dat wil zeggen dat de lijntjes ook in rust blijvend zichtbaar zijn. Behandeling met botuline toxine kan voorkomen dat dynamische lijnen statisch worden.

Hoe ontstaan rimpels

Rimpels ontstaan als uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologisch inwendige factoren (de zogenaamde intrinsieke factoren) als uitwendige factoren (de zogenaamde extrinsieke factoren) een rol spelen.

De intrinsieke huidveroudering is de geprogrammeerde biologische veroudering en is onvermijdelijk voor ieder persoon. Het intreden van de eerste verschijnselen van huidveroudering, alsmede de snelheid en de ernst waarmee huidveroudering gepaard gaat, is erfelijk bepaald.

De extrinsieke huidveroudering wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Een orgaan als de huid is voortdurend blootgesteld aan factoren in de omgeving. Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn zonlicht en zonneapparatuur, roken, zwaartekracht (overgewicht), hormonen (menopause), alcohol, luchtverontreiniging en klimatologische factoren (hitte, wind).

Door deze factoren vermindert de hoeveelheid vocht, hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid, wat leidt tot verminderde stevigheid en elasticiteit. Daarnaast neemt het herstellend vermogen van de huid af tijdens de veroudering.

Naast veranderingen in de huid, neemt op specifieke plaatsen de hoeveelheid onderhuids vetweefsel af en resorbeert botweefsel, waardoor er een algemeen volumeverlies ontstaat onder de huid. Door al deze factoren ontstaan rimpels.

Wat doet Botuline Toxine

Botuline Toxine A, is een gezuiverd eiwit dat in minimale hoeveelheden wordt geïnjecteerd in de gelaatspieren om ze te ontspannen of om het ontwikkelen van frons- en lachrimpels te beperken.

Botuline toxine A werkt door de zenuwimpulsen in alle geïnjecteerde spieren te blokkeren. Dit voorkomt dat de spieren samentrekken, wat leidt tot een tijdelijke omkeerbare relaxatie. In de esthetische geneeskunde wordt botuline toxine type A onder andere gebruikt voor de tijdelijke verbetering van de frons- en lachrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdrimpels.

Het resultaat is na ongeveer drie dagen zichtbaar en houdt daarna drie tot vier maanden aan. Een herhaalbehandeling is na 3 maanden toegestaan.

AFSPRAAK MAKEN