Overbeharing

Wat in “normaal” en wat is “overbeharing”? Beharing is nou eenmaal niet bij iedereen hetzelfde. Haargroei is bovendien rasgebonden en de mate van beharing kan ook erfelijk bepaald zijn.

Bij overmatige haargroei of overbeharing doelen we op hypertrichose of hirsutisme.

Bij hypertrichose is de haargroei sterker dan normaal. Het betreft per definitie toegenomen haargroei op plekken waar dit in feite normaal is, zoals op de benen en armen.

Bij hirsutisme is de haargroei toegenomen op plaatsen waar dit normaal is. Daarnaast is tevens haargroei zichtbaar op plaatsen waar dit bij vrouwen niet normaal is, zoals bijvoorbeeld in het gelaat, op de borst en op de onderbuik.

Oorzaak overbeharing

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen zonder onderliggend ziektebeeld bestaan: de beharing betreft een variatie van de normale haargroei.

Haargroei wordt voor een deel door hormonen gestuurd. Soms is overmatige haargroei daarom het gevolg van een verandering in de hormonen. Maar vaker zijn de haren overmatig gevoelig voor de normale hormonen in het lichaam. Ze groeien dan sneller dan normaal bij normale hormoonspiegels. Dit kan het gevolg zijn van een erfelijke aanleg.

Behandeling overbeharing

Overbeharing wordt vaak als cosmetisch storend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de (over)beharing te bestrijden, waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen “tijdelijke” en “permanente” ontharing.

Tijdelijk ontharen

  • scheren
  • waxen
  • ontharingscremes

Permanente ontharing*

  • laser

*De woordkeuze permanente ontharing is feitelijk niet geheel juist, aangezien het om “langdurige ontharing” gaat: het duurt een langere periode voordat de haren (gedeeltelijk) weer teruggroeien. Deze periode verschilt daarbij per persoon.

Ontharen met laser

Het is mogelijk om met laser (ook donkere) haren te verwijderen. De Diode laser die in de Aureus Kliniek wordt gebruikt straalt een hoog geconcentreerde lichtstraal in het haarzakje. Het pigment in de haarcellen absorbeert deze lichtstraal. Op het moment dat het licht met het haarzakje in aanraking komt, wordt het pigment in het haar verhit en wordt de haarwortel vernietigd.

Het laserlicht gaat door een speciale scanner met waterkoelsysteem. Dit koelsysteem houdt de bovenlaag van de huid koel, beschermt de huid en vermindert het prikkelend gevoel tijdens de behandeling.

Aangezien haren in een cyclus groeien, is alleen in de groeifase is de haarwortel gevoelig voor de laser. Er is daarom een minimum van 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Vanaf ongeveer 1 week na de behandeling kunnen haren los gaan zitten en uitvallen.  Een jaarlijkse ‘touch-up’ behandeling zorgt voor een mooi en blijvend resultaat.

AFSPRAAK MAKEN