Het effect van UV stralen op de huid
De zomer komt eraan
Heerlijk! De dagen worden langer, de temperaturen gaan omhoog en de wereld om ons heen wordt kleurrijker en levendiger. Vrijwel iedereen geniet van het vooruitzicht dat de naderende zomer ons biedt: het gevoel van zonlicht op de huid in combinatie met de gezelligheid van de stad, een lange wandeling in de natuur of een drankje op het terras.
Zonlicht en warmte voorzien in onze levensbehoeften. Zonder zon(licht), geen leven. Bovendien heeft zonlicht een positief effect op ons humeur en wekt het de productie van vitamine D3 in de huid op. Maar… een teveel aan zonlicht brengt ook ongewenste gevolgen met zich mee. Zeker als het gaat om de effecten op de huid.
In dit artikel leggen we kort uit wat UV licht is en wat de gevolgen van UV stralen voor uw huid zijn. We kijken echter ook naar wat u kunt doen om huidveroudering tegen te gaan.
Wat zijn UV stralen
Ultraviolette straling (afgekort UV of UV-licht genoemd) is een elektromagnetische straling die voor het menselijk oog net niet waarneembaar is. De golflengte van ultraviolette straling ligt, vanuit zichtbaar licht (kleur) bekeken net ‘voorbij het violet’. Vandaar de naam ‘ultraviolet’.
Ultraviolet licht heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Het is daardoor energierijker en kan chemische reacties in gang zetten. Dit is de reden waarom een overmaat van UV licht schadelijk is voor mensen.
UV licht wordt onderverdeeld in drie types: UV-A, UV-B en UV-C
(UV-C wordt tegengehouden door de atmosfeer en laten we daarom in dit artikel buiten beschouwing.)
UV-A is ultraviolette straling met ‘lange’ golven, waarvan twintig tot dertig procent doordringt tot in de dermis ofwel de middelste huidlaag. UV-A gaat, in tegenstelling tot UV-B, ook grotendeels door kleding en glas heen. Dit maakt dat UV-A stralen een grote impact hebben op ons lichaam en onder andere een belangrijke rol spelen in het proces van huidveroudering. UV-A stralen zijn bovendien de boosdoener achter een melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.
UV-B golven komen niet verder dan de opperhuid. Alleen UV-B veroorzaakt het bruin worden of, bij een teveel aan blootstelling, het rood kleuren of verbranden van de huid. UV-B stralen kunnen diverse andere, minder agressieve, vormen van huidkanker veroorzaken.
Hoe sterk de straling van UV-licht is, wordt aangegeven via de UV-index en wordt bepaald door verschillende factoren:
- Locatie: hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV-straling
- Tijdstip: tussen 12.00 en 15.00 uur zijn UV stralen het sterkst
- Weerkaatsing: sneeuw, zand en water weerkaatsen (versterken) de UV-stralen
- Jaargetijde: in de zomer is in Nederland de UV-straling het sterkst
- Bewolking: een dichtbewolkte lucht houdt UV-straling grotendeels tegen, maar bij heiig weer worden UV-stralen juist gereflecteerd
Uw huid veroudert beduidend sneller naarmate deze meer aan ultraviolette straling wordt blootgesteld.
Welk effect hebben UV stralen op de huid
Huidveroudering wordt voor 30% bepaald door erfelijkheid en levensstijl (huidverzorging, roken, voeding, alcohol, etc.). De menselijke huid veroudert echter vooral sneller (70%) naarmate deze meer aan ultraviolette straling is blootgesteld. Herhaaldelijke blootstelling aan deze straling zorgt voor vroege tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken, verslapping en droogheid van de huid. De huid wordt dunner en door beschadiging van het dieper gelegen elastisch bindweefsel ontstaan er (vroegtijdig) rimpels.
Omdat UV-A stralen het diepst in de huid doordringen is deze straling de belangrijkste veroorzaker van rimpels. Aangezien UV-A stralen niet worden tegenhouden door wolken of glas, word je elke dag blootgesteld aan deze straling.
Vrije radicalen worden door deze blootstelling vrijgezet. Dit zijn agressieve stoffen die celwanden, celkernen (DNA) en eiwitten kunnen aanvallen. Vooral de afbraak van collageen en elastine doet de huid ouder lijken. Deze eiwitten geven de huid namelijk stevigheid en veerkracht.
Wat helpt tegen huidveroudering
Mogen we dan helemaal niet meer naar buiten? Kunnen we dan niet meer van de zon genieten?
Jazeker wel! Zoals gezegd heeft zonlicht ook essentiële, positieve kanten. Wanneer u aandacht geeft aan uw huid en rekening houdt met de effecten van zonlicht op uw huid, kunt u gewoon van de zon genieten.
Het belangrijkste is om voor een goede bescherming te zorgen voor uw huid. Met zonbescherming bedoelen we dat het van belang is om voor bescherming tegen zowel UV-A als UV-B stralen te zorgen. De Aureus Kliniek beveelt hiervoor de volgende producten aan:
SkinCeuticals Advanced Brightening UV Defense SPF50
(verkrijgbaar in de kliniek)
SkinCeuticals Oil Shield Defense Sunscreen SPF50
(verkrijgbaar in de kliniek)
Ongeacht het product wat u uiteindelijk kiest, willen we benadrukken dat er geen valide reden is voor het niet dagelijks dragen van een zonbescherming. Als uw huidspecialist geven we u voor het behoud van een gezonde uw huid dan ook het volgende advies:
- Gebruik een zonbescherming met zowel UV-A als UV-B filter
- Zoek de schaduw op
- Bedek uw huid
- Vermijd de piekuren van straling
Zonbescherming en een vette huid
Een veel voorkomende klacht over zonbescherming…
“Ik vind het niet prettig aanvoelen…”
Zeker wanneer u een vet huidtype hebt kan de gedachte van het aanbrengen van zonbescherming weerstand oproepen – al helemaal omdat veel formules op de markt bekend staan om de dikke, zware textuur met witte waas.
Feit is echter dat juist een vette huid misschien nog wel meer behoefte aan bescherming tegen UV-A en UV-B straling heeft, dan welke huid dan ook. De reden hiervoor is dat een vette, onzuivere huid minder antioxidanten bevat dan een normale huid, waardoor de vette huid kwetsbaarder wordt voor aanvallen van vrije radicalen.
Het is een gegeven dat elke huid, naast zonbescherming, anti-oxidanten nodig heeft om gezond en veerkrachtig te kunnen blijven. Vitamine C en E zijn dergelijke waardevolle anti-oxidanten. Vitamine C is daarnaast zeer geliefd in de huidverzorging, omdat het werkzaam is tegen rimpels, pigmentvlekken en acne.
De Aureus Kliniek heeft daarom in samenwerking met apotheek Scheemda het Vitamine C & E serum ontwikkeld, dat zowel in de kliniek als via de webshop verkrijgbaar is.
Een vette huid heeft misschien nog wel meer behoefte aan bescherming tegen UV-A en UV-B straling, dan welke huid dan ook.
Huidverbetering en rimpelbehandeling
Schade aan de huid veroorzaakt door UV straling is cumulatief en heeft zich in verloop der tijd opgebouwd. Een goede bescherming is van wezenlijk belang om verdere schade tegen te gaan. De Aureus Kliniek biedt daarnaast behandelingen aan die de huid niet alleen verzorgen, maar die de reeds bestaande verschijnselen van huidveroudering kunnen verzachten. Wist u bijvoorbeeld dat hyaluronzuur fillers, naast het direct zichtbare effect, op den duur ook de aanmaak van collageen en elastine bevorderen, waardoor de huid verstevigd wordt?
In de Aureus Kliniek bieden we huidverbeterende behandelingen aan, zoals:
- SkinCeuticals gezichtsbehandelingen met vitamine (anti-oxidanten)
- SkinCeuticals Peel tegen fijne lijntjes en pigment
- LED-therapie
- Micro-needling
Voor een overzicht en voor uitgebreide informatie van de diverse behandelingen raden wij u aan de volgende pagina te raadplegen: https://www.aureuskliniek.nl/huidverbetering/
Maak een afspraak
In de Aureus Kliniek staat uw natuurlijke schoonheid en de gezondheid van uw huid voorop. Bij ons kunnen zowel mannen als vrouwen terecht voor een behandeling, specifiek toegepast op uw behoeften. Onze behandelingen hebben een huidverbeterend en verjongend effect, waarbij het karakter van uw gezicht en een natuurlijke uitstraling behouden blijft.
Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden die de Aureus Kliniek u kan bieden? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!
Bel ons: 06 – 538 354 85 / 0183 – 307 010
Of stuur een e-mail: info@aureuskliniek.nl
- Esthetisch arts Pascale Schoofs staat u (volgens afspraak) ter beschikking.
- Onze medisch schoonheidsspecialiste Benthe Visser is vanaf donderdag 17 juni 2021 weer aanwezig.
Openingstijden
Onze openingstijden:
woensdag: 10.00 – 18.00
donderdag: 10.00 – 18.00
vrijdag: 10.00 – 18.00
zaterdag: 10.00 – 17.00
Veel van de producten die we tijdens onze behandelingen gebruiken zijn ook verkrijgbaar in onze kliniek.
Neem gerust een kijkje in onze webshop!
We hopen u gauw te zien in onze kliniek!
Wij verwelkomen u graag, zonder handen schudden, maar wel met een glimlach in de Aureus Kliniek.
In de Aureus Kliniek wordt uitsluitend gewerkt op afspraak en volgens de Richtlijnen van het RIVM. Cliënten ontvangen voorafgaande aan de afspraak een vragenlijst om te bepalen of het bezoek geen risico oplevert voor de gezondheid.