Acne

Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de schouders of op de borst. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop.

Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot littekens. Vooral de ernstige acne conglobata geeft littekenvorming. Hoe langer acne bestaat en niet of onvoldoende behandeld wordt, des te groter is de kans op blijvende weefselbeschadiging.

Hoe ontstaat acne?

De belangrijkste fatoren in het ontstaan van acne zijn verhoogde talgklierproductie, afsluiting van de mond van de talgklierfollikel en bacteriële kolonisatie met een normaal op het lichaam voorkomende bacterie, propionibacterium acnes (P. acnes).

De talgklierproductie wordt in de puberteit gestimuleerd door androgenen, die geproduceerd worden door de geslachtsorganen, de bijnieren en de talgklierfollikel zelf. Het begint met het samenklonteren van afgestoten huidcellen, keratinocyten, in het bovenste gedeelte van de follikel, wat leidt tot afsluiting van de follikelopening.

Doordat talg en en keratinocyten zich nu onder de afsluiting ophopen, ontstaat eerst een gesloten witte comedo (mee-eter) en later, wanneer de uitmonding zich verwijdt, de open comedo. De kleur van deze zwarte mee-eter wordt veroorzaakt door het melanine. Door oplopende druk in de mee-eter scheurt de wand van de talgklierfollikel; keratine en sebum komen daardoor in de omgeving terecht, waardoor een ontsteking ontstaat.

CONSULT PLANNEN

Wat verergert acne?

De rol van genetische aanleg bij acne is onzeker, maar (ernstige) acne komt wel vaker voor in bepaalde families. Voor een veroorzakende rol van slechte hygiëne ontbreekt bewijs en dat geldt ook voor voedingsmiddelen.

Er zijn wel factoren die meehelpen aan het ontstaan en/of verergeren van acne zoals, vochtige warmte, soms zon, stress, oliehoudende of chloorhoudende producten, mechanische invloed, afsluitende cosmetica en bepaalde medicamenten (o.a. prednison, anabole steroïden, lithium).

Acne behandeling

Om een optimaal resultaat te bereiken, wordt in de Aureus Kliniek eerst een compleet behandelplan opgesteld, naar aanleiding van een (huid-)analyse tijdens een gratis consult. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het VECTRA H1 3D Imaging System (bij acne in het gelaat). De arts bekijkt de huidconditie waarna, een behandelplan wordt opgesteld.

Dit behandelplan kan bestaan uit verschillende huidverbeterende gezichtsbehandelingen, zowel bij acute acne als ook wanneer het gaat om de behandelingen bij acnelittekens. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de huidverzorging en wordt gekeken naar mogelijke medicijnen tegen acne.

MAAK NU EEN AFSPRAAK