Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een symptoom van een aantal huidaandoeningen, maar kan ook ontstaan als gevolg van huidveroudering.

Wat is hyperpigmentatie?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Bij hyperpigementatie is er een teveel van dit pigment aanwezig in de huid.

Er zijn echter meerdere factoren die hyperpigmentatie kunnen veroorzaken. Zonbeschadiging speelt de belangrijkste rol, maar ook hormonen en huidveroudering hebben er invloed op. Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen hormoonveranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren. Door dit proces ontstaan er pigmentvlekken: ontsierende verkleuringen in het gezicht of elders op het lichaam.

Oorzaken hyperpigmentatie

Een aantal mogelijke oorzaken voor hyperpigmentatie zijn:

  • blootstelling aan de zon/huidveroudering
  • hormonale invloeden (de pil, zwangerschapsmasker)
  • medicijnen en cosmetica
  • post- inflammatoire hyperpigmentatie (reactie op een ontsteking)
  • gevolgen van een ziekte (auto-immuunziekten, vitamineafwijkingen) of behandeling
CONSULT INPLANNEN

De meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie

Lentigo
Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn (geweest), de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, vaak weer spontaan verdwijnt. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.

Behandeling hyperpigmentatie

De behandeling van pigmentvlekken/hyperpigmentatie hangt af van het type vlekken dat u heeft.

Om een optimaal resultaat te creëren wordt in de Aureus Kliniek eerst een zorgvuldige (huid-)analyse gedaan tijdens een gratis consult. Daarbij gebruikt de kliniek het VECTRA H1 3D Imaging System. De arts bekijkt de huidconditie en de pigmentatie waarna een behandelplan wordt opgesteld.

Soms is het van belang eerst de oorzaak van pigmentvlekken aan te pakken, omdat ze anders snel weer terugkomen. Goede resultaten kunnen behaald worden met o.a. chemische peelings, yellow peel, bepaalde medicamenten, cosmeceuticals en LED therapie.

In de Aureus Kliniek bepalen we per pigmentstoornis welke van de verschillende behandelmethodes (of een combinatie daarvan) het beste geschikt is. De keuze wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigment laag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid.

AFSPRAAK MAKEN