Verbetering contour gezicht

De eerste tekenen van huidverandering treden al op tussen het 20ste en 30ste levensjaar. De huid wordt iets droger, minder elastisch. Het collageen-gehalte neemt af evenals de elastine doordat de celdelingen vertragen. De grootste verandering vindt onder de huid plaats. Langzaam maar zeker krimpen onze botten. Geleidelijk aan merken we dat ook het botweefsel van kaak, kin en jukbeen zich langzaam terugtrekt. De contour van het gezicht verandert. De botafname begint bij vrouwen al tussen 25 en 40 jaar. Bij mannen begint verlies van botmassa vanaf 45 jaar.

Een jong gezicht ziet er symmetrisch uit. Schematisch kan men in het gezicht een 'V' vorm zien. Door de beschreven verouderingsprocessen verplaatsen de huid en onderliggende vetstructuren zich. In het begin zien we dunne huidlijntjes, met de tijd ontstaan er diepere lijnen en lijkt de huid overvloedig te worden. De eerste duidelijke tekenen zijn het verzakken van het 'middengezicht'. De wangen verzakken langzaam, aan de kaaklijn ontstaan onregelmatigheden, soms vetplooitjes (hamsterwangetjes). Hierdoor draait het V-Effect om, de kaak wordt breder. Men spreekt wel van de 'triangle of youth' ten opzichte van de 'pyramid of age'.

Contour Veroudering

Als we ouder worden, verandert er van binnen van alles. En dat zie je ook aan het gezicht: we krijgen rimpels, de huid wordt slapper en de vorm van het gezicht verandert.

Door het verdwijnen van botmassa vallen de wangen wat in (doordat de jukbeenderen krimpen), de kaaklijn verslapt (door minder kaakbot en invallende slapen) en ook een fronsrimpel, hangende oogleden en gezakte wenkbrauwen zijn mede een gevolg van veranderende botten. Door het krimpen van het bot boven de neusbrug en van het bot bij de wenkbrauwboog wordt de huid op die plek een maatje te groot. Omdat ook de bovenkaak en het bot rond de neus krimpt, wordt de bovenlip iets langer, zakt de neus en wordt de neus-lippenplooi dieper. Tegelijkertijd verliest het gezicht onderhuids vet en spiermassa. Er ontstaat dus ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Gevolg: de eerste plooien en rimpels dienen zich aan.

Toch zijn het niet zozeer de rimpels, maar de veranderende contouren die het gezicht een oudere uitstraling geven. Het hele gezicht valt een beetje in. Daardoor ontstaan schaduwen en verliest het gezicht zijn jeugdige, vloeiende en vollere rondingen.
Fillers
De plekken waar het gezicht volume heeft verloren, kunnen worden opgevuld met veilige, tijdelijke fillers, zoals hyaluronzuur. Een goede cosmetisch arts brengt daarmee de jeugdige contouren van het gezicht weer terug zonder dat het resultaat onnatuurlijk is. Omdat de fillers tijdelijk zijn, moet de behandeling worden herhaald. In het algemeen blijft het resultaat, afhankelijk van de locatie waar de filler is geplaatst, tot 18 maanden zichtbaar.

In de Aureus Kliniek wordt gewerkt met fillers op basis van hyaluronzuur. De filler bestaat uit een heldere gel die in kleine hoeveelheden in de huid wordt geïnjecteerd om de vorm en structuur van de gezichtshuid te verbeteren. de moderne fillers zijn gebaseerd op hyaluronzuur, dat sterk lijkt op het lichaamseigen hyaluronzuur. In de Aureus Kliniek wordt gewerkt met het bekende en gerenommeerde merk Restylane van Galderma.

Filler injecties kunnen worden toegepast om verschillende soorten rimpels te vervlakken zoals de lachrimpels, marionettelijnen en voorhoofdsrimpels. Ook worden de injecties toegepast om het volume te vergroten of de structuur te verbeteren van bijvoorbeeld de lippen, de wangen, kaak of kin.

De resultaten van een filler behandeling zijn wel langdurig maar niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Afhankelijk van het behandelde gebied en gebruikte filler kan het effect tot wel 18 maanden aanhouden.Mogelijke bijwerkingen van een filler behandeling
Een aantal verschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn, jeuk, blauwe plekken of stijfheid op het behandelde gebied is normaal. Dit verdwijnt gewoonlijk na een paar dagen met een maximum van een of twee weken. De volgende bijwerkingen kunnen ook optreden maar zijn zeldzaam:
 • plaatselijke ongelijke ophopingen van het vulmateriaal (granuloomvorming)
 • een blauwe parelmoer verkleuring op de inspuitplaatsen
 • wanneer er per ongeluk in een bloedvat wordt gespoten, kan er een stolseltje ontstaan met een kleine kans op verlies van het gezichtsvermogen. Dit kleine risico kan optreden bij de behandeling van een fronsrimpel of neuscorrectie
 • allergische reacties zijn zeer zeldzaam omdat hyaluronzuur in de fillers niet afkomstig is van dieren
Exclusiecriteria voor een behandeling met een filler
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Jonger dan 18 jaar of ouder dan 70 jaar
 • Huidaandoeningen in het te behandelen gebied, chirurgische ingrepen
 • Gebruik van bloedverdunners
 • Infectie in het te behandelen gebied
Cosmeceuticals
Hoewel een crème het verloren volume van de botstructuur en het onderhuidse vetweefsel nooit kan opvullen, hebben sommige huidverzorgingsproducten wel degelijk een verjongend effect op de huid. Zo vult een crème met hyaluronzuur (dat duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden) de huid als het ware op met een overdosis aan vocht. En van het ingrediënt retinol is bewezen dat het rimpeltjes vervaagt. Weer andere werkstoffen verstevigen en 'liften' de huid subtiel.Antioxidanten, zoals vitamine C en E, beschermen het lichaam (en de huid) tegen schadelijke vrije radicalen.

In de Aureus Kliniek wordt gewerkt met individuele protocollen die de huid helpt zichzelf te verbeteren

De protocollen worden samengesteld voor verschillende typen huidaandoeningen voor huidverbetering en huidverjonging. Ieder protocol bestaat uit combinaties van cosmetische en farmaceutische producten, cosmeceuticals genaamd. Cosmeceuticals zijn cosmetische producten met biologisch actieve ingrediënten met medische ofwel geneesmiddel-achtige voordelen.

Uit dermatologische onderzoek blijkt dat de bioactieve ingrediënten gebruikt in cosmeceuticals voordelen bieden ten opzichte van de traditionele (-vochtinbrengende) crèmes welke vrij verkocht worden (bijv. Chen et al., 2005; Zettersten, Ghadially, Feingold, Crumrine, & Elias, 1997).

Deze producten werken anders dan de reguliere cosmetica en zijn de enige huidproducten die op het gebied van huidverjonging en huidverbetering een werkelijke, duurzame werking hebben. De hoge concentraties actieve ingrediënten (waaronder retinol) en speciale aflevertechnieken zorgen ervoor dat het product diep in de huid doordringt zodat het tot in de diepste huidlagen zijn werk kan doen. Daarna zetten ze de huid zelf aan het werk. Andere cosmeticamerken die gebruik maken van moisturizers (crèmes) werken slechts zeer oppervlakkig en maken de huid juist “lui” in plaats van de huid te stimuleren zelf aan het werk te gaan en de balans te herstellen.

De behandelingen zijn vooral ook gericht op het corrigeren van het chronisch tekort aan vitaminen en antioxidanten. Vaak is de afbraak van de vitaminen in de huid groter dan de toevoer waardoor huidproblemen of voortijdige veroudering ontstaan. Met de protocollen van de Aureus Kliniek wordt een gezonde huid bereikt door de oorzaken van de huidcondities of huidproblemen aan te pakken en niet slechts de symptomen. Dagelijks worden onder invloed van externe factoren de vitaminen in de huid afgebroken. De diverse cosmeceuticals en behandelingen vullen dagelijks dit tekort aan vitaminen en antioxidanten aan waardoor de cel- en huidfuncties genormaliseerd worden.

De producten waarmee in de Aureus Kliniek gewerkt worden zijn van SkinCeutical en van Environ. Beide lijnen hebben een wetenschappelijk bewezen therapeutische werking, die gericht is op het creëren en onderhouden van een gezonde huid.

De protocollen in de Aureus Kliniek zijn effectief voor de behandeling van:

 • (diepe) rimpels en fijne lijntjes,
 • acné en acnélittekens,
 • pigmentvlekken, melasma (zwangerschapsmasker), ouderdomsvlekken/ actinische keratosen,
 • huidverslapping,
 • ontstekingen en
 • huidziekten waaronder rosacea.
De resultaten in de Aureus Kliniek zijn met name zo goed wegens de combinatie van diverse cosmeceuticals in de individueel opgestelde protocollen naast de combinatie met andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld mesotherapie en medische peelings.

Bijsluiter: Behandeling met Fillers
Download gedragsregels (PDF)
Verbetering contour gezicht

De kosten voor verbetering van de contour van het gezicht waaronder, kaaklijn, wangen, voorhoofd, lippen zijn vanaf € 375 per behandeling.

De behandeling van wallen onder de ogen kost € 395.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
De genoemde behandelingen vallen niet onder de verzekerde aanspraak